triple clicks

duminică, 8 mai 2011

Alcoolul - Cel mai daunator drog




Potrivit unui studiu independent britanic, alcoolul dauneaza mai mult sanatatii decat cocaina, cannabisul sau ecstasy, fiind in plus si “drogul” cele mai nociv din punct de vedere al impactului avut asupra societatii.
Rezultatele studiului publicat in revista Lancet, condus de David Nutt, fostul consilier al guvernului laburist din Marea Britanie pentru lupta cu drogurile, sugereaza ca, in ansamblu, daunele produse de alcool le depasesc pe cele provocate de consumul de crack si de heroina. Studiul a reaprins polemica pe tema clasificarii stupefiantelor in Marea Britanie si a necesitatii unei campanii impotriva alcoolismului.

Daca drogurile ar fi clasificate in functie de daunele pe care le produc, considera Nutt si colegii lui de la "Independent Scientific Committee on Drugs", bauturile alcoolice ar trebui incluse in asa-numita "categorie A" de risc, alaturi de heroina si de crack.

In clasificarea pe o scara a periculozitatii de la 1 la 100, alcoolul se gaseste la cota 72, heroina la 55, iar crack-ul la 54. Bauturile alcoolice sunt de trei ori mai daunatoare decat cocaina (27) si decat tutunul (26), se mai arata in articolul din revista Lancet, in timp ce daunele produse de ecstasy (9) se afla doar pe locul al optulea, la egalitate cu cele provocate de steroizi si inainte de cele ale LSD-ului (7) si ale ciupercilor halucinogene (5).

Nutt a fost concediat anul trecut de ministrul de Interne al Marii Britanii de la acea vreme, Alan Johnson, dupa ce a contestat pozitia guvernului, contrara unei reviziuni a clasificarii substantelor stupefiante. Comitetul independent de cercetatori isi sustine in continuare cererea ca marijuana sa ramana un drog de categoria "C", iar ecstasy sa fie scos din clasa "A" de risc, fiind considerat un drog mai putin periculos decat altele. "Este interesant de observat ca cele doua droguri legale din clasificare se afla in fruntea scarii noastre de evaluare: un fapt ce arata ca drogurile legale provoaca cel putin la fel de multe daune decat cele ilegale", a comentat Nutt.

Potrivit estimarilor OMS, riscurile asociate consumului de alcool cauzeaza 2.5 milioane de decese in fiecare an, in urma unor afectiuni cardiace sau hepatice, accidente stradale, sinucideri si cancer, o cifra egala cu 3,8 % din numarul total al deceselor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu